Sve što treba da znate o izboru sobnih vrata

Izbor sobnih vrata nikada nije bio veći, što kupce povremeno dovodi do niza nedoumica, naročito ako nisu posebno nadareni za dizajn enterijera. Osnovno je da se sa izborom sobnih vrata ne žuri. Ukoliko kupite prvo što vam se dopadne možete se pokajati, obzirom da će vas ta vrata godinama podsećati na vaš loš izbor. Pre svega treba imati na umu budžet, zatim karakteristike prostorija za koje kupujete vrata, a onda i dominantan stil uređenja u vašem domu.

Vrata kao deo enterijera

U zavisnosti od dominantnog stila uređenja doma, možete birati sobna vrata koja su potpuno ravna, zatim vrata sa reljefima, sa staklenim delovima i led diodama. Kod izbora boje vrata i štokova treba imati u vidu prirodu samog prostora. Ukoliko se radi o manjim prostorijama sa niskom spratnom visinom ili manjim prozorima, bolje je izabrati bela ili vrata u boji svetlog drveta (jasen ili hrast) jer se na taj način se prostor vizuelno širi. Tamne boje (wenge, američki orah, mahagoni) unutrašnjih vrata i štokova su pogodne za prostrane prostorije koje su okrečene u svetle tonove. Kupcima je na raspolaganju širok izbor dezena preimpregnirane folije, koja pruža odličnu zaštitu medijapanu. Tako se možete odlučiti za čisto bela vrata, bela vrata sa godovima drveta, sve prirodne nijanse drveta, ako i one manje prirodne sa narandžastim, crvenim i bordo tonovima.

Pored krila vrata, kupci imaju na raspolaganju i širok izbor lajsni, pervajza, štokova i pragova. Unutrašnji ram ili štok može biti ravan, stepenast i zaobljen, dok pervajz lajsne nisu obavezne, već se koriste u estetske svrhe i da bi se pokrili otvori sa zaptivnim materijalom. Ako je štok uži od debljine zida, onda pervajz lajsne nisu potrebne. Pragovi nisu obavezni, ali kada se ugrađuju treba voditi računa o slaganju materijala ili da budu u istom tonu sa vratima i štokom. Najčešće kupci insistiraju da boja krila sobnih vrata, štoka, pervajz lajsni i pragova bude ista. Oni hrabriji koji prate trendove na Pinterestu mogu da se odluče da štok i pervajz lajsne izaberu u beloj, vrata u potpuno crnoj boji.

Ne zaboravite brave!

Bitan deo vrata je i brava. Brava na sobnim vratima se verovatno neće zaključavati, ali treba da ima i tu opciju. Njena uloga je sigurno zatvaranje vrata i naravno estetika. Brava treba stilski da se složi sa vratima i štokom, kao i da se uklopi u dominantan stil nameštaja u prostoriji. Izbor brava za sobna vrata je veoma veliki. Možete se odlučiti za klasične brave i magnetne koje imaju cilindar ili jednostavan ključ. Pored brava, šarke su te na kojima takođe može da se zadrži pažnja posmatrača. Postoje brodske, četvorokrake i skrivene šarke.

Lako održavanje

Domaćice bi rekle da su najbolja vrata ona koja se najlakše održavaju. Održavanje vrata zapravo i nije lagan sport. Stara vrata (čak i nova od punog drveta sa duborezom), koja imaju neravnu strukturu zadržavaju prljavštinu, ako se recimo nađu na kuhinji ili trpezariji, mogu sakupiti na sebi masnoće i prašinu koje se teško skidaju bez oštećenja farbe i drveta. Vrata od medijapana nove generacije se veoma lako održavaju. Dovoljno je samo povremeno ih prebrisati vlažnom krpom. Sobna vrata od medijapana sa preimpregniranom 3D folijom su vrlo zahvalna na duži rok jer su zbog zaštitnog premaza pogodna za lako čišćenje. Površina vrata nije podložna grebanju i otporna je na vodenu paru, te se mogu koristiti i kao vrata za kupatilo.

Povoljna cena

Na tržištu postoji veoma veliki izbor sobnih vrata od različitih materijala sa veoma velikim rasponom cena. Mogu se naći vrata od punog drveta, kompozitna vrata, Furnirana vrata, PVC vrata i vrata od medijapana presvučena folijom. Sobna vrata od medijapana presvučena folijom su naš predlog najpre zbog izuzetno povoljnog odnosa cena – kvalitet. Ova vrata vam omogućavaju da imate sasvim optimalnu zaštitu i izolaciju soba u domu ili kancelarijskom prostoru po vrlo povoljnoj ceni. Kompanija Prodel Shop pruža široku ponudu sobnih vrata  od medijapana vrhunskog kvaliteta.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja označena su *